Ad-Fys
Annemarie van Donselaar

Mijn MINDSET maakte het verschil

Als avonturier en sportfanaat heb ik vier jaar lang aan bobsleeën gedaan. Ik heb een topsportmentaliteit: ik trainde keihard om het maximale uit mezelf te halen. Tegelijkertijd vond ik het erg belangrijk dat alles leuk en gezellig was en gunde ik anderen de winst. Ik genoot ervan de wereld over te gaan en te doen waar ik blij van werd.

Toch waren er twee minder leuke kanten aan mijn bobslee-avontuur. Ten eerste was ik regelmatig geblesseerd. Ik had flink last van die blessures, maar ik wilde het maximale uit mezelf halen en ging daarbij over mijn grenzen. Ten tweede was ik elke keer net niet de beste; ik had een reserverol binnen het team. Ik baalde daar enorm van, maar ik deed mijn best dus ik dacht dat ik mezelf niks kwalijk kon nemen. Die ander was toch gewoon beter?

Maar het lag wel aan mezelf. Ik had niet de juiste mindset om te winnen. Ik gunde anderen de winst meer dan mijzelf. Toen ik bijna niet mee kon naar de Olympische Spelen vanwege de zoveelste blessure ging bij mij de knop om. Ik durfde er ineens helemaal voor te gaan, gunde het mezelf ook om te winnen. De mentale handrem ging eraf!

Mijn nieuwe mindset leverde mij een fantastische Olympische ervaring op. Bovendien kon ik uit mijn reserverol binnen het team stappen. Ik deed en telde mee op het hoogste niveau. Dit voelde als een overwinning op mezelf.

Inmiddels ben ik jaren verder en heb ik een goede balans tussen wat ik wil doen en wat ik kan doen. Ik ben nog steeds erg sportief en actief maar heb minder last van blessures. Als ik lichamelijke klachten heb kan ik tijdig op de rem trappen. Ook weet ik wat ik moet doen om me weer goed te voelen. Ik heb nog altijd mijn topsportmentaliteit en ben geneigd om de lichamelijke grens op te zoeken. Maar omdat ik mentaal meer in balans ben is het zoveel makkelijker hiermee om te gaan.

Mijn mindset speelt een grote rol: ik haal het maximale uit mezelf door steeds te kijken wat wél kan en tegelijkertijd goed voor mezelf te zorgen. Ik vind dit een prachtige uitdaging waardoor ik heel bewust leef en weet waarom ik de dingen doe die ik doe. Ik word niet meer gehinderd door blessures, zelfs niet op de momenten dat ik ze wel heb.

Niet alleen het trainen en mijn talent maar mijn mindset bracht me tot de wereldtop van het bobsleeën.

Als je me zou kennen dan weet je dat:

  • Ik blij word van in beweging zijn en van snelheid. Daarom vind ik bobsleeën zo’n ontzettend gave sport. Bij bobsleeën was er gelukkig geen snelheidslimiet, maar bij autorijden wel. Omdat autorijden me een enorm gevoel van vrijheid geeft doe ik het graag en soms ga ik onbewust iets sneller dan de bedoeling is.
  • Ik graag op het randje van een afgrond zit als ik in de bergen ben, omdat ik zo intens kan genieten van dat adembenemende uitzicht.
  • Ik gek ben op bloemen, maar juist niet op een heel netjes gestructureerd boeket. Wilde bloemen, een bos tulpen of zonnebloemen, maken me erg blij.
  • Ik zo ongeveer 24/7 zin heb in roomijs. 
  • Ik wandelende takken heel grappige dieren vind.

Volg jij mij al op Instagram?

Ik stuur je geen spam!